Nieuws

MExT opent jacht op zikamugOok al staan de kranten de laatste weken vol over het zikavirus met alle mogelijke oorzaken en gevolgen, over de bestrijding is minder bekend. Daarom besloot MExT zelf de handen uit de mouwen te steken. Uitgebreid onderzoek bracht aan het licht dat IR3535 - actief bestanddeel in Vador Wipes - uiterst efficiënt is ter bestrijding van het zikavirus!


Besmetting en preventie

Het zikavirus wordt verspreid door tropische steekmuggen (muggen uit de Aedes-familie zoals de tijgermug, al gevestigd in Zuid-Europese landen zoals Italië, Frankrijk, Griekenland; komt ook sporadisch in België voor) die overdag steken. Deze muggen voeden zich voornamelijk met menselijk bloed en kunnen trouwens ook andere ziektes voorbrengen, zoals dengue (knokkelkoorts).

In theorie zijn uitbraken van het zikavirus ook in (Zuid-)Europa mogelijk. Ondertussen heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de Europese landen dan ook opgeroepen te verhinderen dat de zikamug zich hier zou verspreiden. Na recent en uitgebreid onderzoek beveelt de organisatie sterk aan, aangezien er op dit moment geen vaccin beschikbaar is, om insect repellents met IR3535 als preventiemiddel te gebruiken.  

Vador Wipes

Samengevat blijkt uit diverse efficiëntietesten dat de insectenwerende doekjes Vador Wipes een bewezen doeltreffendheid tegen zowel de tijgermug (Aedes albopictus) als de zikamug (Aedes aegypti) hebben. Met een concentratie van 20% IR3535 garandeert de repellent een afstotende werking van 3 à 4 uren. Mits naleving van de voorzorgsmaatregelen zijn de doekjes veilig voor iedereen (ook voor kinderen boven twee jaar, zwangere vrouwen/vrouwen die borstvoeding geven).

Meer info: http://www.mext.be/nl/news/detail.phtml?id=94,  www.itg.be (Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen)