Verbandrichtlijnen 2016 Het Oranje Kruis
De verbandrichtlijnen zijn samengesteld op grond van de Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp 2016. Het Oranje Kruis stelt zich op het standpunt dat verbanddozen moeten zijn samengesteld op basis van kwaliteit, doeltreffendheid, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid.
In de verbanddozen met een goedkeuringsnummer vindt de gediplomeerde eerstehulpverlener de materialen die tijdens het examen van Het Oranje Kruis gebruikt worden. Een ander belangrijk uitgangspunt is dat in de verbanddoos alleen materialen van goede kwaliteit zitten, bijvoorbeeld een schaar waarmee je kunt knippen.
Er zijn 2 sets waarvoor een goedkeuring kan worden verleend. De verbandset is de basis van alle eerstehulpverlening. Naast de verbandset is er de eerste eerste hulp set (verkeersset) voor mensen die geen eerstehulpopleiding hebben gevolgd dan wel een set die bruikbaar is als set voor in de auto (vaak beperkte ruimte beschikbaar). In deze set is een gebruiksaanwijzing toegevoegd.
Per set is beschreven welke producten aanwezig dienen te zijn en in welke minimale hoeveelheden. De leveranciers bepalen zelf welke aantallen of extra materialen zij aan dat minimum willen toevoegen. Hiermee kunnen ze zich onderscheiden van andere leveranciers of kunnen ze tegemoet komen aan de wens van de klant, bijvoorbeeld met een waterafstotend zwachtel voor watersporters, kleine formaten voor kinderen of met blauwe pleisters voor in de keuken van een restaurant. Uiteindelijk heeft het ene bedrijf meer behoefte aan speciaal materiaal dan een ander bedrijf. Ook zal de grootte van een bedrijf invloed hebben op het aantal verbanddozen en de hoeveelheid van materialen in de verbanddoos. Er zijn vele materialen op de markt, waarmee goed eerste hulp verleend kan worden. De keus voor de materialen betekent niet dat je alleen met genoemde materialen goed eerste hulp kunt verlenen.
Inhoud Verbandset 2016
Eerstehulpschaar 1 st, Elastische zwachtel 6 x 400 cm 2 st, Handschoenen paar bij voorkeur maat L 2 st, Hechtstrips 10 st, Ideaalzwachtel 6 x 500 cm 2 st, Ideaalzwachtel 8 x 500 cm 2 st, Inhoudsopgave, Kleefpleister 2, 5 x 500 cm rol 1 st, Mondmasker voor beademing 1 st, Ontsmettingsmiddel lotion of spray 30 ml 1 st, Puntig pincet 1 st, Reddingsdeken / isolatiedeken 160 x 210 cm 1 st, Snelverband gerold (6 x 8 cm) 2 st, Snelverband gerold (10 x 12 cm) 2 st, Stappenplan Eerste Hulp 1 st, Steriele kompressen 10 x 10 cm 4 st, Steriele kompressen 5 x 9 cm (1/16) 4 st, Steriele kompressen niet verklevend 10 x 10 cm 5 st, Steriele verbanddoek 50x50 cm 1 st, Vingerverband (vingerbob) 5 st, Wondpleister 1 meter 1 st, Wondpleister assortiment: in 3 maten: 1,9 x 7,2cm, 2,5 x 7,2 cm, 3,8 x 7,2 cm 1 st, Zelfklevend fixatiezwachtel 8 cm x 4m 2 st.
Niet verplicht in de verbanddoos, maar wel vaak gewenst, zijn volgende mogelijke aanvullingen:
Blarenprikker, Coldpack (instant of gel), Eilandpleisters, Hydrocolloïd pleister (niet gebruiken als het slachtoffer nog naar en arts moet), Hydrogel brandwondenkompres 10 x10 cm, Oogkompres 5,6 x 7,2 cm, Tekenverwijderaar (een puntig pincet heeft de voorkeur), Tekenlasso, tekentang/pincet, tekenschep. Voorzien van een duidelijke, Nederlandstalige gebruiksaanwijzing op of in de verpakking. Traumazwachtel (compleet wonddrukverband), Wondsnelverband (vooral in de kinderopvang), Zalfkompressen (beperkte houdbaarheid).
Aanvullende suggesties risicogericht (speciale omgevingen, BHV of evenementen):
Beademingsmasker, Flexibele spalk, Handschoenen chemisch bestendig, Oogspoelfles 235-500 ml, Oordopjes, Tourniquet, Veiligheidsbril, Zaklamp LED, Vluchtmasker.
Inhoud Eerste Eerste Hulp set – Verkeersset:
Eerstehulpschaar 1 st, Handschoenen paar bij voorkeur maat L 2 st, Kleefpleister 2,5 x 500 cm rol 1 st, Ontsmettingsmiddel lotion of spray 30 ml 1 st, Puntig pincet 1 st, Reddingsdeken / isolatiedeken 160 x 210 cm 1 st, Steriele kompressen niet verklevend 10 x 10 cm 6 st, Wondpleister 1 meter 1 st, Wondpleister assortiment in verschillende maten 1 st, Zelfklevend fixatiezwachtel 4 m x 6 cm 1 st.
Aanbevolen veiligheidsmaterialen voor in de auto :
- veiligheidshamer (met gordelsnijder),
- reflectievesten,
- gevarendriehoek,
- brandblusser.
In sommige landen kunnen dit soort materialen verplicht zijn.
Gebruiksaanwijzing verbandmateriaal
(Onderstaande tekst dient als begeleidend schrijven in de doos te zijn opgenomen.)
- De eerstehulpschaar gebruikt u om zwachtel, kleefpleister en wondpleister op maat te knippen. U kunt de schaar ook gebruiken om een autogordel door te knippen.
- Handschoenen gebruikt u bij bloedverlies en bij wonden om u èn het slachtoffer te beschermen tegen besmetting. U kunt ze ook gebruiken bij het verwijderen van voorwerpen/vuil uit de mond van het slachtoffer.
- Kleefpleister gebruikt u om de gazen vast te zetten. Knip eerst de stroken op maat en leg daarna pas het gaas op de wond. Plak met de stroken alle randen van het gaas vast.
- Het ontsmettingsmiddel gebruikt u om rondom wonden schoon te maken. U kunt het ook gebruiken om uw handen voor en na de hulpverlening te ontsmetten.
- Het puntige pincet gebruikt u om splinters en teken uit de huid te trekken. Het pincet kunt u ook gebruiken om grind of ander oppervlakkig zittende voorwerpen te verwijderen, wanneer het niet lukt om deze voorwerpen met water weg te spoelen. Controleer na boswandelingen en tuinieren altijd op teken en verwijder ze zo snel mogelijk. Dep na het verwijderen van de teek ontsmettingsmiddel op de bijtwond. Er bestaan diverse soorten tekenverwijderaars, lees daarom bij aanschaf en voor gebruik eerst de gebruiksaanwijzing.
- De reddingsdeken/isolatiedeken gebruikt u met de zilveren kant tegen het slachtoffer bij bescherming tegen kou. U kunt de deken met de gouden zijde tegen het slachtoffer/auto ook gebruiken bij bescherming tegen teveel warmte (felle zon). Wanneer het slachtoffer in een auto zit, legt u de reddingsdeken over de auto. Tegen wegwaaien legt u de deken vast met kleefpleister en zo mogelijk onder de ruitenwissers. Leg in ieder geval bij oververhitting de reddingsdeken niet op het slachtoffer, maar houd samen met omstanders de deken boven het slachtoffer om voor schaduw te zorgen.
- Steriele kompressen/gazen gebruikt u bij het afdrukken van ernstige bloedingen en voor het afdekken van grotere wonden. Gebruik zo nodig meerdere gazen. Met de gazen kunt u ook rondom een wond schoonmaken.
- Wondpleisters worden gebruikt bij kleine wondjes en moeten eventueel op maat worden geknipt.
- De zelfklevend fixatiezwachtel wordt gebruik om bij grote wonden en/of ernstige bloedingen snel een gaas of meerdere gazen stevig vast te leggen.
Algemene EHBO info
Beweeg of verplaats een slachtoffer van een ernstig ongeval niet, behalve als hij/zij zich in een gevaarlijke situatie bevinden. Verplaats en/of help alleen slachtoffers, wanneer u dat veilig kunt doen. Bel altijd 112 bij een ernstig ongeval.
Dek een slachtoffer van een ernstig ongeval en/of een vastzittend slachtoffer bij kou, regen en veel wind altijd af met een gewone deken of met de reddingsdeken. Een bewusteloos slachtoffer dat braakt of bloedverlies in de mond heeft, mag niet op de rug blijven liggen. Draai hem in dat geval snel op de zij. Druk bij een ernstige en actieve bloeding onmiddellijk wond dicht. Gebruik zodra dat kan een zwachtel, zwachtel zo strak mogelijk. Zorg altijd dat u schoon water in uw auto heeft. Met water kunt u wonden schoonspoelen. Raak nooit dat deel van een gaas of pleister aan wat op de wond komt. Pak bijvoorbeeld het gaas bij een puntje vast. Geef geen drinken na een ernstig ongeval ook al is het slachtoffer dorstig.
112 bellen
Zet de telefoon op de luidsprekerstand. Bij het bellen van 112 wordt eerst naar de locatie gevraagd. Geef antwoord op de vragen van de centralist.
Mogelijke vragen:
- Wat is er aan de hand?
- Is het veilig voor slachtoffer/melder/omstanders/hulpverlening?
- Waar is het slachtoffer?
- Zijn er meerdere slachtoffers?
- Is het slachtoffer aanspreekbaar?
- Ademt het slachtoffer?
- Is de ademhaling snel, traag en/of hoorbaar?
- Wat is de gelaatskleur van het slachtoffer?
- Ziet u grote bloedingen? Is de bloeding snel of langzaam?
- Wat ziet u aan uiterlijke verwondingen?
- Is het slachtoffer bekneld?
Kwaliteitseisen Verbandset
- Eerstehulpschaar Geslepen
schaar met knik en stompe punt, geschikt om kleding (bijvoorbeeld een spijkerbroek) weg te knippen bij het blootleggen van een wond. En geschikt om een autogordel door te knippen. Geschikt voor rechts- en linkshandigen. Materiaal: RVS. Minimaal 18 cm
- Elastische zwachtel
Vochtopnemend. Voorzien van een cellofaan wikkel. Middellange rek, ongeveer 140%
- Handschoenen
bij voorkeur large (klantvoorkeur) Geen vinyl- of latexhandschoenen. Poedervrije handschoenen van hypoallergeen materiaal, zoals nitril, SB(styreen butadieen)copolymeer en neopreen/chloropreen). Per paar verpakt. Handschoenen hebben een CE-markering volgens de Europese richtlijn persoonlijke beschermingsmiddelen (89/686/EEG).
NEN-EN 420+A1
NEN-EN 374-1,2 met een AQL van 1,5 of lager (=prestatieniveau 2)
NEN-EN 455-1,2,3,4
- Hechtstrips
Minimaal 4 x 38 mm. Maximaal 80 mm lang. Niet-elastisch, scheurvast polyurethaan Samengesteld uit katoen en polyamide, versterkt met vliesstof. Hypoallergeen, niet toxisch.
- Ideaal zwachtel
500 x 8 cm 100% katoen of combinatie katoen, polyamide, en polyurethaan. Elastische zwachtel met rafelvrije randen. Korte rekzwachtel minimaal 90%. Verpakt in cellofaan. Geen verbandklemmetjes i.v.m. huidinfecties.
- Inhoudsopgave
Zichtbaar aan de buitenkant, zodat de klant bij aanschaf kan weten wat er in de set zit. In de verpakking mag ook een (meer uitgebreid) exemplaar zitten, bijvoorbeeld met illustraties.
- Kleefpleister
Met spoel en flensen. Textiel. Bij het lostrekken van de spoel mag geen lijm achterblijven op de onderliggende laag. Hypoallergeen, niet toxisch.
- Mondmasker voor beademing (gelaatsdoekje)
Met terugslagventiel/eenrichtingsventiel. Van buitenaf moet zichtbaar zijn dat het product niet is gebruikt. Voorzien van een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing. De eventueel vermelde reanimatie-instructie moet volgens de laatste reanimatierichtlijnen zijn.
- Ontsmettingsmiddel lotion of spray 30 ml
Lotion of spray, geen alcoholdoekjes. Het ontsmettingsmiddel wordt ook gebruikt voor het ontsmetten van de handen van de hulpverlener. Als vloeistof dient gebruik gemaakt te zijn van bij voorkeur Chloorhexidine 0,5% in Alcohol 70%. Op de buitenkant van de verpakking dient de houdbaarheidsdatum zichtbaar te zijn. De producent van het product moet vermeld zijn. Zie voor overige ontsmettingsmiddelen: apotheek.nl
- Puntig pincet
Minimaal 7,8 cm. Met een puntje (feilchenfeld). RVS of koudgeslagen staal. Moet ook teken kunnen verwijderen.
- Reddingsdeken/isolatiedeken 210 x 160 cm
12 mu. Op de verpakking is duidelijk aangegeven met pictogrammen of in (Nederlandstalige) tekst op welke wijze de deken aangebracht moet worden bij hitteverschijnselen en op welke wijze bij koudeverschijnselen. Bij oververhitting mag een reddingsdeken niet op een slachtoffer worden gelegd, maar moet er boven worden gehouden.
- Snelverband gerold 10 x 12 cm
Een snelverband bestaat uit een sterk vochtopnemend niet verklevend wondkompres (viscose en polyester) en elastische zwachtels ineen. Aan één zijde een korte zwachtel en aan de andere zijde een lange zwachtel.
- Stappenplan Eerste Hulp
Is bestand tegen vocht. Mag ook een los exemplaar zijn. De laatste versie: gepubliceerd op www.hetoranjekruis.nl. Wijzigingen worden aangekondigd. Implementatie is 6 maanden na de aankondiging.
- Steriele kompressen 10 x 10 cm
Per gaas verpakt. 12 lagen, 17 draads (10 ketting, 7 inslag). Gewicht per m2> ca 2-3 gram. Non woven. NEN-EN 1644-1 en 1644-2
- Steriele kompressen 5 x 9 cm (1/16)
Per gaas verpakt. 8 lagen, 17 draads. Gewicht per m2> ca 2 gram. Non woven NEN-EN 1644-1 en 1644-2
- Steriele kompressen niet verklevend 10 x 10 cm
Het wondkompres is vervaardigd uit wattenlagen (katoen), bedekt met 100% fijnporeus polyesterfolie. De watten bevatten geen optische bleekmiddelen. Gemetalliseerde kompressen zijn van een poreuze, zachte en zeer dunne vliesstof (viscose / katoen). De vezels van deze kompressen zijn met aluminium behandeld. Op de verpakking moet duidelijk staan dat het een niet verklevend wondkompres bevat.
ISO 13485
ISO 11137
NEN-EN 1644-1 en 1644-2
- Steriele verbanddoek
Steriel bijvoorbeeld PP-vlies. Per stuk verpakt. Minimaal 50 x 50 cm voor het afdekken van grote wonden. Absorptievermogen: 125 g/m²
- Vingerverband maat L
Elastisch tricot netverband. Vingersteunverband.
- Wondpleister 1 meter
Bijvoorbeeld 10 strips van 10 cm x 6 cm Textiele pleister met wondkussen. Wondkussen van nonwoven materiaal afgedekt met een, niet met de wond verklevende, polyethyleenfilm. Het wondkussen is zacht, ventilerend en waterdamp doorlaatbaar. Polyacrylaat-kleeflaag. Bij verwijderen van het schutblad mag er geen lijm achterblijven op het schutblad. Hypoallergeen.
- Wondpleister assortiment
Minimaal 15 strips in 3 maten1,9 x: 7,2 cm, 2,5 x 7,2 cm, 3,8 x 7,2 cm
- Zelfklevend fixatiezwachtel Cohesief
Latexvrij. Kleeft aan zichzelf en niet aan huid en/of haar. Lengte elastisch en overdwars rekbaar (tegen plooivorming). Hechteffect door crêpestructuur en/of de microimpregnering met synthetisch polymeer/synthetische microcoating. Luchtdoorlatend, absorberend, huidvriendelijk.
Aanvullend
- AED Voice prompt volgens geldende reanimatierichtlijnen. Ook geschikt voor kinderen.
- Beademingsmasker, PVC (masker), PP (filter), PC +Silicone rubber (ventiel/zuurstofinlaat).
- Blarenprikker, Steriel per stuk verpakt. Disposable.
- Coldpack, Gel coldpack. Een kunststof zakje met een gel (water met hydroxyethyl cellulose of silicagel gecoat met vinyl) die als warmte en koude kompres gebruikt kan worden. De gel mag niet hard worden in de diepvries.
- Instant coldpack Met een binnenzakje met ammoniumnitraat, calciumnitraat of ureum. Opgelost in water daalt de temperatuur meteen tot ongeveer 0-2°C.
- Eilandpleister, Hypoallergene elastische kleefrand. Niet verklevend steriel kompres.
- Flexibele spalk, Gemaakt van een dun laagje aluminium, omgeven door schuimrubber. Waterdicht en latexvrij. Alleen voor gebruik in een speciale omgeving zoals bosbouw, booreiland of defensie.
- Handschoenen chemisch bestendig, Nitril of butylrubberen handschoenen. NEN-EN 374-3 :normen betreft het doordringen van chemicaliën De verpakking moet zijn voorzien van een CE markering met een 4-cijferige code. De chemische stoffen waarop is getest wordt aangegeven met een lettercode (A t/m L).
- Hydrocolloïd pleister, Zelfklevende laag hydrocolloïd, meestal aan de bovenkant bekleed met een polyurethaan toplaag. Het hydrocolloïd is een mengsel van polyisobutyleen en gelerende en absorberende deeltjes zoals gelatine, pectine, en carboxymethylcellulose. De hydrocolloïd laag neemt het wondvocht op en vervloeit tot een gel die contact maakt met de wondbodem.
- Hydrogel brandwondenkompres 10 x10 cm, Kan Melaleuca olie/Tea Tree olie bevatten. Te gebruiken indien geen water aanwezig is.
- Oogkompres 5,6 x 7,2 cm, Steriel, anatomisch gevormd, rondom gesloten, wattenvulling met non-woven omhulsel. Niet verklevend.
- Oogspoelfles Steriele natriumchloride oplossing (0,9%). Fles 235-500 ml.
- Oordopjes Schuimplastic rolletjes met een goede demping over het hele frequentiebereik. NEN-EN 352-2: Algemene eisen gehoorbeschermers- oordoppen. NEN-EN 13819-1: Fysische beproevingsmethoden (gehoorkappen en oordoppen). NEN-EN 13819-2: Akoestische beproevingsmethoden (gehoorkappen en oordoppen).
- Tourniquet, De tourniquet moet breed genoeg zijn voor een goed drukverdeling. De tourniquet moet gemaakt van kwalitatief sterke materialen. De steel moet in extreme temperaturen stijf genoeg blijven. De tourniquet moet een permanente fixatie van de band mogelijk maken. Een zachte binnenkant voorkomt huidirritaties. De tourniquet is alleen bedoeld voor gebruik in een speciale omgeving (zoals defensie, politie) en door getrainde personen.
- Traumazwachtel, 17.8 x 11.2 cm, 85 gram. Steriel, elastisch zwachtel (60% katoen 40% synthetische garen) met een niet verklevend wondkompres; viscose met een polyethyleen laagje. Waterbestendige sluitklem en drukklem van polycarbonaat. ISO 9001; ISO 13485
- Vluchtmasker, Adembescherming: moet doeltreffend beschermen tegen de meeste soorten rook. Goede pasvorm en aansluiting op het gelaat. NEN-EN 404:2005
- Wondsnelverband 6 x 8 cm, Wondsnelverband bestaat uit een steriel, vochtopnemend niet verklevend wondkussen met aan de ene zijde een lange elastische zwachtel van ongeveer 50 cm lang) en aan de andere zijde 1 of 2 hechtpleisters met een harde strip. De zwachtels zijn ready made (zigzag) gevouwen. ISO 9001/ ISO13485
- Zaklamp LED, Explosieveilige zaklamp van slagvast polycarbonaat. Volgens ATEX directive 94/9/EG
- Zalfkompres, Steriel zalfkompres gemaakt van katoengaas met paraffine of vaseline impregnatie of synthetisch van een gebreid rayon (kunststofvezel) en geïmpregneerd met een emulsie van olie en water. In de Eerste Hulp niet in gebruik voor brandwonden.
Verpakking
Verpakking van de set
Geen eisen aan de vorm van de verpakking. De verpakking moet wel stevig en vochtbestendig zijn en goed afsluiten. Bij verkoop moet te zien zijn middels een eenvoudig te verwijderen sealing of sluiting dat de verpakking niet geopend is door anderen. Aan de buitenkant moet duidelijk zijn wat er in de set zit.
Verpakkingen
Aan tenminste een kant doorzichtig (voorkeursoptie). Eventuele beschadigingen moeten eenvoudig te zien zijn. Bij steriele artikelen moet de reële houdbaarheidsdatum zijn aangegeven. Gemakkelijk te openen. Vochtbestendig (moet 8 uren in een ruimte met een luchtvochtigheid van 85% kunnen verblijven, zonder zichtbare veranderingen).
De eisen
- Het materiaal moet gebruikersvriendelijk zijn en overzichtelijk opgeborgen.
- Het materiaal dient zodanig te zijn samengesteld dat de veiligheid van eerstehulpverlener en slachtoffer zoveel mogelijk gewaarborgd is.
- De inhoud dient voor zover mogelijk te bestaan uit producten die zijn beschreven door (inter)nationale normalisatie-instituten.
- Het product voldoet aan de wettelijke eisen aan veiligheid, gezondheid, milieu en consumentenbescherming (CE keurmerk).
- De inhoud en samenstelling moet bij bedrijven voldoen aan eisen van de Arbowet.
- Het materiaal dient van zodanige kwaliteit te zijn dat het meteen als eindbehandeling kan dienen (bij slachtoffers die niet meer naar een andere hulpverlener hoeven te worden gebracht).
- Het materiaal dient van zodanige kwaliteit te zijn dat het gebruikt kan worden bij het verlenen van eerste hulp aan slachtoffers die daarna naar een andere hulpverlener moeten worden gebracht. Het materiaal mag daarbij de beoordeling van de professionele hulpverlener niet hinderen.
Eisen verbanddoos
Er worden geen eisen gesteld aan de vorm waarin verbandsets kunnen verschijnen. Wel is het advies alle sets in een verbanddoos met wandklem te leveren, die op een bereikbare plaats opgehangen kan worden. Tassen dienen spatwaterdicht te zijn. Bij gebruik in een waterrijke omgeving kan voor waterdichte koffers worden gekozen.
De eisen voor bedrijven
De verbanddoos moet binnen handbereik zijn (binnen een halve minuut beschikbaar zijn).
De verbanddoos moet voorzien zijn van een houder waarmee hij duidelijk zichtbaar aan de muur kan worden bevestigd en dient eenvoudig te openen te zijn.
De verbanddoos dient regelmatig, doch tenminste ieder half jaar gecontroleerd te worden op gebreken, ontbrekende inhoud en houdbaarheid van de producten. Het verdient de aanbeveling om een vast persoon met deze taak te belasten.
De beschreven inhoud is een minimumpakket; de doos dient voldoende ruimte te hebben om op basis van specifieke risico's of ervaringen al naar gelang de bedrijfssituatie te worden uitgebreid.
De doos dient te zijn voorzien van een duidelijke gebruiksaanwijzing en een beknopte actuele instructie hoe te handelen bij verschillende ongelukken.
Het bedrijf is zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de verbanddoos, eventueel kan onderhoud (controle houdbaarheid en aanvulling) uitbesteed worden.
Pleisters worden veel gebruikt. Om te voorkomen dat de verzegeling van de verbanddoos vaak verbroken wordt, mogen pleisters apart gehouden worden, bijvoorbeeld in een pleisterdispenser.
CE-markering
Medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen moeten zijn voorzien van een CEmarkering (Conformité Européene). De CE-markering betekent dat een product voldoet aan minimale Europese eisen voor veiligheid, gezondheid en milieu. Op een product kunnen meerdere richtlijnen van toepassing zijn.
Goedkeuring
Voor goedkeuring en logoplaatsing wordt door de leverancier een nieuwe verbanddoos aan Het Oranje Kruis aangeboden. De controle bestaat daar op de aanwezigheid, aantallen en kwaliteit van de materialen aan de hand van de checklist. In ieder geval moet er op de verpakking of op het materiaal zelf CE vermeld staan. De goedkeuring is gekoppeld aan de vigerende Richtlijnen Eerste Hulp en daarom geldig tot 2021: de kosten zijn gesteld op 1000 euro.
Andere aandachtspunten zijn:
- Wordt het gelijk duidelijk om welk product het gaat?
- Is het duidelijk hoe het materiaal uit de verpakking gehaald moet worden?
- Gaat dat eenvoudig?
- Vertoont het materiaal geen gebreken (bijvoorbeeld pluizen de gazen, geeft de zwachtel voldoende steun)?
- Zijn de scharen in staat door kleding te knippen?
Als de inhoud voldoet, wordt een goedkeuringsnummer aan de verbanddoos toegekend.
- De letters VD gaan vooraf aan de goedkeuringsnummers 2016 voor de Verbandset.
- De letters EV gaan vooraf aan de goedkeuringsnummers 2016 voor de Eerste Eerste Hulp / Verkeersset.
Een erkenning van de verbandset impliceert dat de inhoud steekproefsgewijs wordt getest door Het Oranje Kruis.
Verbandsets die niet erkend zijn kunnen gevuld zijn met materiaal dat niet aan de beschreven eisen voldoet. Omdat dit materiaal van mindere kwaliteit is, zal het ook gunstiger geprijsd kunnen zijn. De controle is gericht op nieuw aangeleverde verbanddozen; er is dus geen garantie dat de inhoud van in omloop zijnde verbanddozen aan de richtlijnen voldoet en/of verlopen artikelen bevat.
Verlopen van de goedkeuring
Het kan zijn dat een eens goedgekeurde verbanddoos niet meer voldoet; dit is de situatie na herziening van de verbandrichtlijnen en na wijziging in eerstehulphandelingen.
Wijzigingen in eerstehulphandelingen komen met enige regelmaat voor. Aangezien deze van belang zijn voor de kwaliteit van de hulpverlening, dienen de leveranciers een actueel stappenplan (Eerste Hulp Instructie) in de verbanddozen toe te voegen. Het stappenplan is te downloaden op www.hetoranjekruis.nl en vrij te gebruiken. Bij een nieuwe uitgave van het stappenplan worden de leveranciers hiervan op de hoogte gesteld. Het is verstandig om niet met al te grote voorraden te werken, zodat vlot ingesprongen kan worden op eventuele wijzigingen.
Ingangsdatum nieuwe verbandrichtlijnen: 1 september 2016
Vanaf 1 september 2016 mogen verbanddozen volgens de nieuwe verbandrichtlijnen worden verkocht.
De verbanddozen met de oude goedkeuringsnummers mogen tot 1 januari 2017 worden verkocht (opmaak voorraden).
Bron: Verbandrichtlijnen 2016 Het Oranje Kruis